Projecten

Propaanchiller
voor brouwerijen

Koeling is cruciaal voor brouwerijen. Bij de vergisting van het wort is er bijvoorbeeld tegenkoeling nodig om de gisting op temperatuur te houden. Vervolgens is er de lagering waarbij de temperatuur moet teruggebracht worden naar 0°C. Op het einde van een brouwproces wordt het brouwsel dan weer gekookt en moet de temperatuur opnieuw tot een bepaald aantal graden gebracht worden. Daarnaast is er de pasteurisatie waarbij het brouwsel eveneens moet afgekoeld worden en uiteraard is er koeling nodig om alle grondstoffen fris te houden.

Een complex verhaal waarop wij een antwoord kunnen bieden. Zo bouwden wij eind 2015 als eerste in België een luchtgekoelde chiller op basis van propaan voor een brouwerij. Het is niet alleen een milieuvriendelijke oplossing, maar ook budgettair interessant: een installatie op basis van ammoniak zou voor de brouwerij in kwestie 25% meer gekost hebben. Ook bijzonder: het systeem met de propaanchiller functioneert op slechts 24 kg propaan, wat minder is dan een gemiddelde barbecue.

Ammoniakinstallatie & chillpack voor bewaring van 2.000 ton peren

Koelinstallaties op basis van het natuurlijke koudemiddel ammoniak voldoen niet alleen aan de Europese normen en wetgeving, ze resulteren ook in betere bewaarcondities. Zo kan je met een ammoniakinstallatie sterk inkoelen en snel reageren, wat je in staat stelt om de meest optimale bewaarcondities te creëren.

Bovendien sturen we onze koelinstallaties aan met het intuïtieve systeem chillpack: een uniek en gebruiksvriendelijk beheersysteem dat wij in eigen huis ontwikkelden. Chillpack orkestreert het gedrag van de koelcellen en de machinekamer, wat enerzijds leidt tot het ideaal koelgedrag, anderzijds draagt het bij tot de energie-efficiëntie van de installatie.

We bouwden zo een ammoniakinstallatie onder meer voor een fruitteler die 2.000 ton Conference peren bewaart. Via chillpack kan de fruitteler naast de klassieke parameters als temperatuur en gascondities ook meer uitgebreide diagnose meet- en registratiegegevens controleren en opvolgen. Dat alles wordt centraal in onze servicecloud opgeslagen en eventuele afwijkingen worden van daaruit gesignaleerd.

VCA** gecertificeerd
ISO9001 gecertificeerd

 

VOS technics bvba
Industrieweg 1150
3540 Herk-de-Stad
België

T +32 13 355 930
F +32 13 553 048

info@vos-technics.be
Disclaimer

Openingsuren kantoren & magazijn
ma-vr: 8u-12u en 12u30-17u

Financieel
btw BE0544.407.847
ING BANK BIC: BBRU BE BB
IBAN: BE54 3350 3230 6197
KBC BANK BIC: KRED BE BB
IBAN: BE75 7350 3444 1351

Share This